Logo Modelbouwcompany
 
   
Producten
Zoeken
Bestsellers
ARMOURFAST 99026 CRUSADER II 1/72
ARMOURFAST 99026 CRUSADER II 1/72
CRUSADER II

Gewicht   

0,200 KG

€ 13,50
Prijs per stuk

Voorraad : 1

Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
CRUSADER II

De Crusader Mk. II is gebouwd voor het Britse leger en werd veel gebruikt tijdens de Noord-Afrikaanse campagne in de Tweede Wereldoorlog. De Crusader was bij uitstek geschikt voor woestijngebied en dankzij zijn snelheid was het het ideale voertuig voor snelle vooruitgang in dit type conflict. Vanwege zijn lichte bepantsering (maximaal 40-50 mm) en gematigde bewapening (de toenmalige standaard 2 ponder), waren kruisvaarders niet in staat om de Duitse antitankkanonnen adequaat te matchen en waren ze kwetsbaar voor de uitgestrekte mijnenvelden die aanzienlijke verliezen veroorzaakten over de geallieerde troepen.

Het eerste prototype van de Crusader-tank werd rond april 1940 geleverd en bleek ernstige gebreken te vertonen, waarvan er vele in de ontwerpfase hadden moeten worden geëlimineerd. Een van de ernstigere problemen was het hoofd van de bestuurder dat boven zijn station uitsteekt terwijl het werd geopend "het gevaar bestaat dat zijn hoofd wordt afgesneden door de achterkant van de toren of geraakt wordt door het pistool als de toren draait". Andere problemen waren onder meer letsel aan de bestuurder bij het rijden over ruw terrein, betrouwbaarheid en koeling. In september 1940 was de positie van de chauffeur verbeterd, maar het bleef nog steeds onmogelijk voor servicegebruik.

De Mk II Crusader-tank was een uparmoured versie van de Mk I, frontale bepantsering werd verhoogd tot 10 mm en het dak werd verhoogd met 3 mm. De tank was een van de belangrijkste cruisetanks van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en misschien wel de belangrijkste Britse tank van de Noord-Afrikaanse campagne met meer dan 5.300 gebouwd.

De Crusader Mk I (en sommige Mk II) hadden, aan de linkerkant van het front, een kleine handgeschoven hulpkoepel gemonteerd, bewapend met een Besa machinegeweer. Dit was lastig in gebruik en werd vaak in het veld verwijderd of bleef onbezet. Vroege productievoertuigen hadden een "semi-interne" gegoten mantel, die in productie snel werd vervangen door beter beschermde grote gegoten mantel met drie verticale sleuven, voor het hoofdkanon en voor een coaxiaal Besa-machinegeweer en voor een waarnemingstelescoop.

De tank zag voor het eerst gevechten tijdens Operatie Battleaxe en speelde een cruciale rol in de volgende Operation Crusader die naar de tank was vernoemd. Hoewel de Crusader sneller was dan alle tanks waartegen hij stond, werd zijn potentieel beperkt door een relatief licht 2-ponderkanon, dunne bepantsering en mechanische problemen. Een bijzondere tactische beperking was het ontbreken van explosieve (HE) granaten voor de hoofdbewapening. Tanktroepen van de as hebben een uiterst effectieve tactiek ontwikkeld om Britse tanks in te schakelen door zich terug te trekken achter een scherm met verborgen antitankkanonnen. De achtervolgende tanks konden dan door de artillerie worden ingeschakeld. Met de Duitse antitankkanonnen buiten het bereik van de machinegeweren van de tank en zonder een hoge explosieve granaat om terug te vuren, bleven de tanks met de even onaangename opties van ofwel terugtrekken onder vuur of proberen het kanonscherm te overlopen.

Een 3 ”houwitser werd gemonteerd op ondersteunende tanks van het bedrijf en de Mk III-versie gebruikte het nieuw beschikbare 6pdr-kanon. Na de voltooiing van de Noord-Afrikaanse campagne, degradeerde de beschikbaarheid van betere tanks, zoals de Sherman en Cromwell, de kruisvaarders naar secundaire taken zoals luchtafweerbevestigingen of kanontractoren. In deze rollen diende het voor de rest van de oorlog.

Al onze kits worden geleverd met 2 MODELLEN IN ELKE DOOS, waardoor u de flexibiliteit heeft om de variatie van uw keuze te produceren. Voltooide kitafbeeldingen met dank aan Alan Phillips
 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.